Besparen op printkosten en papier – 30 tips

Bespaar papier. Bespaar het milieu. Bespaar geld.
30 Tips om te besparen op printkosten.

Hoe minder papier u gebruikt, hoe beter voor het milieu en uw budget. Er zijn verschillende manieren om minder papier te gebruiken. Onderstaande tips kunnen u helpen om zorgvuldiger om te gaan met uw papierverbruik, te besparen op uw printkosten en helpen het milieu minder te belasten.

 1. Gebruik lichter papier (dat is bovendien goedkoper).
 2. Gebruik gerecycled papier.
 3. Koop papier met een grondstof keurmerk bv FSC of PEFC
 4. Gebruik minder wit papier voor interne documenten
 5. Kies papier met een korte afstand van de fabriek
 6. Koop papier met een productie keurmerk bv EU-eco label
 7. Koop papier met een betere gladheid, mooiere printresultaten en minder tonerverbruik
 8.  Druk niet onnodig in kleur af. Een A4 kleurenprintje is gemiddeld negen cent duurder dan een afdruk in zwart/wit o. Is het echt nodig om een document in kleur af te drukken?
 9. Test eerst in zwart/wit
 10. Distribueer informatie digitaal in plaats van op papier.
 11. Maak meer gebruik van pdf-bestanden.
 12. Wees spaarzaam met het uitprinten van e-mails.
 13. Bekijk voor het printen het afdrukvoorbeeld (om te voorkomen dat de print niet goed is en de opdracht opnieuw moet).
 14. Dubbelzijdig printen. Het is zonde van het papier als u een document print waarbij een of twee regels tekst op een tweede pagina worden afgedrukt. Die hadden makkelijk op de achterkant kunnen staan van het A4tje dat als eerste uit de printer rolde.
 15. Print twee pagina’s op een vel (2 up printen)
 16. Selectief printen (pagina bijvoorbeeld pagina 6 – 12)
 17. Inlogcode voor printer. Gebruik een inlogcode, die na het geven van een printopdracht op de pc, bij de printer moet worden ingevoerd. Pas na het invoeren van deze code wordt de printopdracht daadwerkelijk uitgevoerd. Hiermee voorkomt u dat documenten onnodig worden afgedrukt, bijvoorbeeld als een collega er al kopietjes van had gemaakt. Bijkomend voordeel: documenten kunnen niet kwijtraken doordat ze door iemand anders van de printer zijn gehaald.
 18. Selecteer de tekst die u wilt printen (en meer niet).
 19. Naar PDF printen en digitaal versturen
 20. Follow-me printen met automatische vervaltijd
 21. Gebruik een duurzaam lettertype als huisstijl.
 22. Gebruik kolommen Kies ervoor om je document op te maken met niet één kolom, maar twee. Je kan dan meer woorden op een pagina kwijt. En als extra bonus zorgt het er ook nog voor dat je tekst makkelijker te lezen wordt.
 23. Verklein het lettertype. Standaard staat het lettertype (in bijvoorbeeld Word) meestal op 12 pt. Als je dit verkleint naar bijvoorbeeld 10 pt, dan is het nog steeds prima te lezen. Bij een groot document kan dit je heel wat pagina’s schelen.
 24. Verklein de regelafstand. Een andere optie is om de regelafstand te verkleinen. Meestal als je het lettertype verkleint, wordt de regelafstand ook gelijk (evenredig) mee veranderd. Let er wel op dat je rekening houdt met de leesbaarheid. Mensen vinden kleinere letters vaak lastiger om te lezen, maar als je de regelafstand iets ruimer houdt, verhoogt dit weer de leesbaarheid. Hier moet je een beetje mee gaan spelen – kijk voor jezelf of je het nog lekker vindt lezen of vraag een ouder iemand of het nog leesbaar is.
 25. Verklein de koptekst en de voettekst. De koptekst en voettekst komen op elke pagina weer terug, dus je kan aardig wat ruimte besparen als je deze wat verkleint.
 26. Verklein de afbeeldingen. Nog een optie is om de afbeeldingen te verkleinen. Afbeeldingen nemen vaak een heleboel ruimte in. Documenten – en flyers & brochures helemaal – staan vaak vol met afbeeldingen. Houd hier ook weer de leesbaarheid in de gaten en de boodschap die je over wilt brengen. Een beeld vertelt natuurlijk meer dan een duizend woorden, dus het kan zijn dat je de afbeelding toch lekker groot wilt gebruiken. Schat in of het nodig is dat een afbeelding echt groot wordt gebruikt.
 27. Verklein de marges. Elke pagina heeft rondom een bepaalde vrije ruimte – de marges. Deze heeft veelal een standaard waarde. Toch kan je hier meestal wel wat van af snoepen en nog steeds een goed document over houden. En bedenk maar dat dit op elke pagina weer ruimte bespaart. Dat tikt lekker aan
 28. Verwijder extra witregels. In documenten zitten vaak witregels die eigenlijk helemaal niet nodig zijn. Loop je tekst eens na en verwijder de extra witregels. Zo bespaar je uiteindelijk lekker weer wat ruimte.
 29. Gebruik geen originele toner of inkt, maar van een goed alternatief merk.
 30. Hoeveel geld u op jaarbasis uitgeeft aan printen, wordt niet bepaald door de aanschafprijs van de printer, maar de verbruikskosten ervan. Het kan slim zijn om een iets duurdere printer aan te schaffen waarvan de bijgeleverde toner veel langer meegaat.