Technische specificaties

Het ene A4tje is het andere niet. De technische specificaties van printpapier uitgelegd.

 Merk A is witter, B is gladder, C heeft weer een mooier doorzicht en D voelt weer veel steviger aan terwijl het hetzelfde gramgewicht heeft. Je kan printpapier goed vergelijken op technische specificaties of eigenschappen.
Deze technische specificaties of eigenschappen zijn vastgelegd in standaard normeringen en dus goed vergelijkbaar.

De 5 belangrijke technische eigenschappen zijn:
gramgewicht – witheid – dikte – opaciteit – gladheid

Opaciteit

Opaciteit oftewel de (on)doorschijnendheid van papier. Hoe minder doorschijnend het papier, hoe hoger de opaciteit.  De opaciteit wordt uitgedrukt in %, een groter getal betekent een hogere opaciteit.
De opaciteit van printpapier is vooral van belang bij dubbelzijdig printen op lagere gramgewichten zoals 70, 75 of 80 gram. Een verschil van 1% in opaciteit is vaak al zichtbaar met het blote oog. daarnaast is gesatineerd papier vaak doorzichtiger dan niet gesatineerd papier met hetzelfde gramgewicht. De opaciteit van volledig ondoorschijnend papier is 100%. 

Om u het vergelijken makkelijker te maken zijn de producten ingedeeld in verschillende opaciteitsklasse :  90-91% –  92-93%  –  94-95%  –  96-99%

Dikte en gramgewicht

De dikte van een vel papier wordt uitgedrukt en gemeten in micrometers of “micron”. Een micrometer of “micron” is een miljoenste deel van een meter, ofwel een duizendste millimeter, en wordt uitgedrukt in µm.

Er is niet echt een verband tussen gramgewicht en dikte. Zo zijn er 75 grams soorten die dikker zijn dan 80 grams papierkwaliteiten. Dit komt o.a. door de gebruikte vezels en vulstoffen. Papier met een hogere dikte voelt vaak wat steviger aan.

Om u het vergelijken makkelijker te maken van met name 70/75/80 grams papier zijn de producten in gedeeld in 4 verschillende dikteklasse;  < 100 micron – 100-104 micron – 105-109 micron – 109+ micron

De producten zijn ook ingedeeld in verschillende gewichtsklasse;  50-60 gram  –  70/75/80 gram  – 90-100 gram – 110-120 gram – 130-135 gram – 160-170 gram – 190-250 gram – 280-350 gram

Witheid

De witheid van papier wordt meestal weergegeven met een CIE waarde. Dit getal geeft de witheid van het papier weer. Hoe hoger het getal des te witter het papier.
Twee verschillende kwaliteiten papier met een gelijke CIE-waarde, kunnen toch onderling in witheid verschillen.  Sommige papiersoorten hebben een blauwe gloed, andere soorten weer een rode gloed, welke soort witter gevonden wordt hangt af van de persoonlijke voorkeur, maar meestal wordt blauwwit papier als witter ervaren.

Om u het vergelijken makkelijker te maken zijn de producten ingedeeld in verschillende witheidsklasse ;  natuurwit – standaard wit – extra wit – superwit

Gladheid

De gladheid heeft betrekking op het oppervlak van het papier en is misschien wel een van de meest belangrijke parameters van printpapier. Waarom?  In de regel geldt hoe gladder het papier, hoe mooier de afdruk. Daarom wordt voor kleurenlaserprinters extra glad papier gebruikt, vanwege de mooiere resultaten.

Speciaal printpapier voor met name kleurenafdrukken,  zoals bijvoorbeeld Color Copy,  heeft daarom een gladder oppervlak dan standaard printpapier. De gladheid wordt meestal weergegeven met een Bendtsen getal (ml/min). Voor kopieer- en printpapier ligt dit getal ergens tussen de 100 en 300. Speciaal kleurenlaserprintpapier heeft vaak nog een lagere waarde. Hoe lager het getal hoe gladder het papier.

Om u het vergelijken makkelijker te maken zijn de producten ingedeeld in 4 verschillende gladheidsklasse;  standaard gladheid – extra glad – super glad – gecoat printpapier

Gladder papier heeft vaak ook als voordeel dat er minder toner wordt verbruikt door een betere hechting  en minder absorptie van tonerdeeltjes.